The Crown seizoen 5 - Oud nieuws

In het alweer vijfde seizoen van The Crown op Netflix lijkt vooral schandaal en scheiding centraal te staan. Maar wat nou precies schandalig is, ja, daar zijn de meningen over verdeeld. De koningin zelf, die in de eerste seizoenen bij mij serieus sympathie op weet te wekken, heeft er inmiddels in naam van de Kroon toch een behoorlijke bloody mess van gemaakt.

Keep calm, be aware of - SPOILERS - and carry on

En wel door Charles in seizoen vier te dwingen te trouwen met een vrouw waar hij niet van houdt. Ja, plichtsbesef, blablabla. En nee, zoiets bepaal je niet als moeder maar als vorst. En het is makkelijk praten achteraf. Maar dat neppe “sprookjeshuwelijk” had hoe dan ook nooit mogen gebeuren*.

Want om willens en wetens die van-geen-Camilla-afwetende-onschuldige Diana, die niets liever wil dan de Crown dienen, in de huwelijksboot te duwen met een prins die al van een ander houdt, is nog afschuwelijker dan wat Charles is overkomen. Daar kan geen affaire, ongepast carnavalspak of tenenlikker tegenop. Vooral ook omdat Diana (volgens de serie dan) oprechte gevoelens voor Charles heeft totdat, ja, ze deze niet meer heeft en de scheiding onontkoombaar is.

Spanningen en sensatie over waargebeurde schandalen. Daar gaat het om in seizoen 5. Want scheiden, dát mag niet. Dat is een schande. Maar die volgens de Kroon schandalige gebeurtenissen waarvan ik dacht dat ze meeslepende televisie zouden opleveren, zijn in mijn beleving meer een mooi gemaakte registratie geworden van wat er zoal heeft plaatsgevonden. 

Want wat er gebeurt met de koningin als ze beseft (of niet) dat ze zelf aan de basis staat van dat vuile-was-buiten-hangende-interview door Diana onvoldoende ingelicht met Charles te laten trouwen en dat ze daardoor de Kroon juist schade heeft toegebracht, dat vertelt de serie volgens mij niet goed genoeg. Ze heeft daar toch wel wakker van gelegen? En wat doet het eigenlijk echt met haar als de penny valt en ze zich realiseert dat ál haar kinderen haar gedateerde normen en waarden aan hun laars lappen?

Helaas, naast wat lichte teleurstelling in de veranderende tijden lijkt de koningin in de serie haar kleine beetje emoties vooral te bewaren voor materiële zaken zoals een brand en de scheiding van haar bootje. Ik snap wel dat dat schip symbool moet staan voor de vervlogen tijden, en ik weet ook wel dat zij als vorst murw gebeukt hoort te zijn, maar het maakt de erin geschreven fictie om de feiten heen wel minder interessant dan in voorgaande seizoenen. 

Ik bedoel, als je dan die foto van Fergie tijdens een toe-job aanhaalt is het wel wenselijk er specifieke context bij te beiden. Anders is dat toch gewoon oud nieuws?

Dus ik hoop hierna op een meer van-een-andere-kant-dan-wat-je-zou-verwachten bekijkend zesde seizoen. Met niet alleen wat er gebeurd is maar meer over hóé het bij de chef van Buckingham Palace binnengekomen zou kunnen zijn.

Anders pak of download ik wel gewoon de krant.

*In sprookjes zijn het trouwens altijd de molenaarszonen waar het minst van verwacht wordt die er met de prinses vandoor gaan. En als een huwelijk tussen een echte prins en prinses plaatsvindt, dan moet er een van de twee, meestal de prinses, oh, nee, ALTIJD de prinses eerst een bittere lijdensweg volgen. Bij de Crown gaat het precies andersom, want voor Diana begint het allemaal met de happy ever after en krijgt ze daarna te dealen met die bittere lijdensweg. 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht