Midnight Mass - Mijn god...

En net als The Haunting Of Hill House (ook van meester Flanagan) is Midnight Mass, te zien op Netflix zoveel meer dan een horrorserie. Zo vreselijk veel meer. Zoveel dat ik eigenlijk niet weet waar ik moet beginnen.

SPOILERS Maar ik geloof dat je gewoon kunt doorlezen

Bij het begin misschien. Daar blijkt dat Riley onder invloed van te veel alcohol een vrouw heeft doodgereden. Na zijn straf keren hij en zijn demonen terug naar ‘t ouderlijk huis op Crockett Island (30 mijl van het vasteland verwijderd) waar een kleine populatie overwegend leeft van de visserij.

De eilanders zijn veelal harde werkers en doorzetters met over het algemeen een gezond moreel besef. Maar er wordt een gevoel van droefenis verbeeld, want het betreft vergane glorie en velen delen een verlangen naar vroeger en de betere tijden.

Tegelijkertijd voelt het verhaal onheilspellend. Ontzettend onheilspellend. Er is ‘iets’, ja, ‘iets’ waar ik mijn vinger niet op kan leggen. Iets dat niet klopt en ontzettend dreigend voelt. En daarom is Midnight Mass al ruim voordat het echte probleem wordt uitgelegd, en geloof me dat probleem is immens, al helemaal aan de hand.

Ik weet namelijk wel dat er ‘iets’ is met die priester die daar zo plots is komen aanwaaien terwijl zijn voorganger ergens op het vasteland uit zou zieken. De kerk is sowieso een dankbaar horror-onderwerp. Maar verder dan gissen kom ik erg lang niet, want hij lijkt wel eng maar doet alleen maar goed. De kerkgangers putten kracht uit zijn preken, ze knappen ervan op. 

En zo laat de serie een mooie kant van religie zien, die ik als poly-atheïst* ook moet erkennen. Door bijbelse spreuken toe te passen op het dagelijks leven lijken velen houvast te vinden. Het Engelse woord faith betekent ook eerder vertrouwen dan geloof. Vertrouwen op het goede en vertrouwen dat dat het goed komt, daar is niks mis mee. 

Maar het uitleggen van religieuze leuzen, door een iemand gezegd en door weer een iemand anders opgeschreven, kan natuurlijk op verschillende manieren. Het is dubbelzinnig. Je zou er iemand mee kunnen helpen maar net zo goed gebruiken om hetgeen jij wil vinden te bewijzen. Om je zin door te drammen dus**.

En dat gebeurt in Midnight Mass. En daarom is het niet alleen een superspannende horror-serie (wat ik in dit blog veel te weinig onderstreep), maar een hele goede les over religie en het gevolg van lezen wat je wil lezen of horen wat je wil horen. Iets wat je nog wel eens zou kunnen overkomen wanneer je er al je hele leven op hoopt of in gelooft. Zoals bijvoorbeeld in het eeuwige leven en hoe je daar nou precies aankomt.

Want of je intenties nu goed of slecht zijn, verkeerde interpretaties kunnen volledig uit de klauwen lopen.

 

Maar dan ook volledig uit de klauwen.

* Er zijn meerdere goden waar ik niet in geloof

 

** Grappig, laatst keek ik nog American Horror story "1984". Daar zegt  personage Margareth Booth: "You can use him to explain why something happened. You can also use him to explain why you did something; even something horrible."

Mijn blog over die andere monsterlijk goede serie van Mike Flanagan lees je hier:

The Haunting of Hill House - Veel meer dan alleen een horrorserie

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht