Better Call Saul seizoen 4 - Slippin’ Jimmy is breaking bad

Daar is-ie weer hoor. Mijn beste vriend van on demand-televisie, rots in de branding, het levende equivalent van de tragikomedie: Saul. Jimmy. Mij maakt het niet uit hoe hij genoemd wil worden.

 

Dat het vierde seizoen van Better Call Saul van AMC gestreamd op Netflix geweldig zou worden is natuurlijk geen verrassing. Het visueel ophemelen van futiliteiten, het uitmelken van Murphy’s Law, het gaat me maar niet vervelen. Gewoon fantastisch. Vind ik. Moet ik dan nog een keer zeggen hoe geweldig ik dat allemaal vind? Waarschijnlijk niet persé, maar ik heb er gewoon zin in.

U heeft het recht gewezen te worden op SPOILERS

Want met het overlijden van Chuck, Jimmy’s broer, die misselijke, bittere, ellendeling, is in een keer de grootste antagonist van de serie van de kaart geveegd. Juist die rotstreken van Chuck dienen als een van de voornaamste middelen de sympathie steeds weer naar Jimmy te laten kantelen. Dat een dode Chuck dat niet meer kan veroorzaken, zou een gemis kunnen zijn. Daarmee hebben de makers het voor zichzelf uitdagend gemaakt, want de kans dat daar dan een gat zou kunnen vallen, lijkt mij reëel.

Maar van een gat valt niet te spreken. Integendeel. Het verdwijnen van Chuck uit de serie dient naast het verhaal van dit seizoen zelf, zeker ook het grotere plan. Namelijk de neerwaartse spiraal waarin Jimmy zich bevindt, om op het laatst de niet-zo-fris-riekende advocaat Saul Goodman te worden. Want met een dode Chuck kan Jimmy niks meer uitpraten dus ze zullen er nooit uitkomen. Dat zal Jimmy of Saul voor de rest van zijn leven met zich mee moeten dragen. Een last die wat met een mens doet. Ik mag wel spreken van een verbitter-slag en die slag is Chucks.

Arme Jimmy. Ik trek me zijn lot vreselijk aan. Het meest van allemaal, terwijl er strikt feitelijk genomen nog wel ergere dingen gaande zijn. Ik zie bijvoorbeeld ook wel dat dat wat Varga te verduren krijgt, wanneer zijn plan om de drugswereld achter zich te laten de tegenovergestelde uitwerking heeft, eigenlijk veel erger is. En dan is er ook nog de vraag: wat heeft Jimmy in godsnaam Kim Wexler aangedaan waardoor zij niet in de tijd van Breaking Bad deel uitmaakt van Jimmy’s dan wel Sauls leven?

Dus ik ben donders benieuwd waar het volgende seizoen mee op de proppen komt. Ik vermoed dat het wel een Kim-Wexler-gecentreerd-gebeuren zal worden. En als Jimmy haar heeft weggejaagd, op zijn persoonlijke, inmiddels welbekende eigen-glazen-in-gooiende-wijze, dan komt het verhaal denk ik wel erg in de buurt bij hoe ik hem voor het eerst in Breaking Bad heb gezien.

En daarmee rijst bij mij de vraag, is hij na een vijfde seizoen helemaal de advocaat van de onderwereld maar tegelijkertijd dat volwassen boefje, waarvan iedereen weet dat er toch ergens nog een sprankje goed in moet zitten, geworden?

Of moet hij nog meer te verduren krijgen?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Artikel delen? Dat kan:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht