Iron Fist - IJzersterk staaltje gemiste kans

De jonge Danny Rand heeft niet bepaald een gebruikelijke start gemaakt. Hij overleeft een vliegtuig ongeluk in Tibet maar verliest hierbij zijn beide ouders. De monniken van K’un Lun vinden hem, nemen hem onder hun hoede en brengen Danny de kunst van de Kung-fu bij. Ondanks de zware trainingen en het verdriet om zijn ouders blijkt Danny een zeer succesvol krijger. Aan hem de taak om als beste Kung-Fu-student in de rol van Iron Fist de poorten van K’un Lun te verdedigen tegen de oosterse-boeven-club The Hand. Echter lapt hij die verantwoordelijkheid aan zijn laars en peert em naar superhelden-Walhalla-New-York.

Op Manhattan blijkt van alles aan de hand met diezelfde The Hand, maar bar weinig met Danny zelf helaas. Zo’n naam als THE IRON FIST wekt wel wat verwachtingen, maar ik kom niet verder dan een goodie two shoes met highlights en een oplichtende vuist die niet eens van ijzer is. Ook wappert hij deze vaak de verkeerde kant op waardoor hij slachtoffer wordt van zijn eigen onnozelheid.

PAS OP, STROMENDE SPOILERS DOOR JE CHI

Een onnozel personage is helemaal niet erg, dat kan juist grappig of aandoenlijk zijn maar bij Danny ontbreekt het aan heldere beweegredenen en begrijpelijke emoties en dat maakt van hem een Danny Rand-debiel. Misschien wanneer er betere en inhoudelijke flashbacks zouden zijn naar bijvoorbeeld zijn wording als Iron Fist zodat wij kijkers begrijpen waarom juist hij is uitverkoren, dan had dat denk ik wel geholpen. Of nog pre-vliegtuig-crash zodat we zouden weten wat de Rands überhaupt in dat vliegtuig deden, maar helaas, een uitleg over waarom hij doet wat hij doet, geeft deze serie gewoon niet. Dat maakt sympathiseren met hem wel erg lastig.

En dat had ik ook met andere karakters. Joy Meachum bijvoorbeeld, die al jaren met haar broer aan het roer staat van “Rand Enterprises”, is verwikkeld in een rechtszaak die is aangespannen omdat omwonenden kanker krijgen van een van hun fabrieken. Joy doet er alles aan te winnen en de fabriek open te houden met de kennis dat er meer mensen ziek zullen worden. Maar dan zegt ze wel dingen als “Denk je soms dat deze mensen me niets doen?” Nou ja, Joy, het is niet alsof je niet anders kan en je handje op moet houden met al die miljarden op je rekeningen he?

Super-sidekick-nurse-Claire, die ik, ondanks dat ze vorige Netflix Marvel is gevallen is voor saaiert Luke Cage, nog steeds haar eigen serie “Nurse Claire” gun, is ook weer van de partij. Maar ook zij moet in Iron Fist maar rare dingen doen die haar geloofwaardigheid aantasten. Ze schuift bijvoorbeeld aan bij Danny en Colleen Wing, de sensei waar ik ook echt niet warm of koud van word, terwijl ze ziet dat deze twee gevoelens voor elkaar hebben en Danny een etentje met Colleen alleen in gedachte had. Dat zou Claire toch niet doen?

Het meeste heb ik met Ward Meachum ook omdat Jeri Hogarth (kickass advocaat met perfecte timing en grandioos ego bekend uit Jessica Jones) maar in drie afleveringen te zien is. Ward begint als rijke lul die zijn status in het bedrijf heeft geërfd, maar gaandeweg de serie wordt duidelijk hoe hij, door jarenlange manipulatie en vernedering door zijn vader Harold Meachum, die lul geworden is. Harold is de echte schurk van dit verhaal, meer nog dan The Hand en bovendien doodeng waardoor ik goed snap dat Ward zijn heil in de pillen heeft gezocht. Of Ward zijn verslaving zal overwinnen en echt onder het juk van zijn vader vandaan kan komen vind ik op dit moment interessanter dan of Danny wraak voor zijn ouders zal nemen en of hij als Iron Fist in het reine komt met zijn chi, of zoiets…

Ik heb dus vrij weinig met Danny aka the (not so) Iron Fist zelf terwijl ik wel denk dat hij met zijn geschiedenis een ontzettend interessant en diepgaand personage had kunnen zijn. Vooralsnog geloof ik hem gewoon niet. Net als Luke Cage van de vorige Netflix Marvel trouwens. Dat is ook al ondanks wat hij allemaal meegemaakt zou hebben zelf maar een saaie pannenkoek.

Alleen heeft Cage dan wel flink wat kleurrijke personages om zich heen, die zijn bij Danny slechts op zijn ene Iron Fist te tellen...

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht