Marvel - Over superhelden op Netflix

Marvel. Het woord alleen al. Superstoer.

Marvel op Netflix, lees erover op de dramaserie blog op www.studiolasogne.nl

Maar ondanks dat moet ik bekennen best weinig te weten over het Marvel-universum en de daarbij behorende superhelden. Na even Googelen blijkt dat er ontelbaar veel superhelden zijn waar op internet alfabetische lijsten van bestaan en die ik dus allemaal niet ken....  Netflix laat ons leken kennis maken met een aantal superhelden van Marvel door een setje van vier series op te leveren. Maar dat kunnen er dus nog makkelijk 400 worden als ze dat zouden willen.

Ik zit nu middenin Luke Cage maar heb hiervoor Daredevil en Jessica Jones gekeken en dat heeft me tot nu toe het volgende geleerd:

1. Superhelden hebben een bijzondere gave (ja duh)

2. Superhelden hebben een (jeugd)trauma

3. Superhelden hebben een vijand

4. Superhelden blijven liever op de achtergrond of anoniem

5. Superhelden wonen in New York

In ieder geval heb ik nog nooit iets gehoord over een superheld uit Nashville of Albuquerque. En aangezien ze dus veelal op dezelfde vierkante meters opereren komen de personages uit de Netflix Marvels elkaar ook af en toe tegen. Daarnaast worden ze aan elkaar geritst door de allerleukste sidekick nurse Claire. Nu al een potentiële spin off trouwens. Maar dat terzijde.

The “bad guy” is duidelijk aanwijsbaar en die moet worden uitgeschakeld. En ondanks dat superhelden volgens mij liever met hun aars op het strand zouden zitten, lijden ze aan een soort verslaving, een niet te ontkennen en hardnekkige aandrang om belangeloos de wereld ofwel Manhattan te redden.

Eigenlijk zouden ze eens aan zichzelf moeten denken. Vaak hebben ze iets meegemaakt waar ze beschadigd van zijn geraakt, waardoor ze beter in therapie zouden kunnen zitten in plaats van op het dak of in de vuurlinie. Grote kans ook dat ze in aanraking zijn gekomen met een of ander chemisch goedje en daar hun superkrachten aan te danken hebben. Over het algemeen gaat het dus niet over een roeping, maar een samenloop van omstandigheden en geen eigen keus waardoor ze in het Superhelden-vak zijn beland.

Je zou kunnen denken dat ze door al deze overeenkomsten wel erg veel op elkaar lijken maar dat is dus niet zo. Elke superheld heeft een eigen ‘persoonlijkheid’ en zijn er twee dezelfde.

Jessica Jones bijvoorbeeld is een melancholisch immer drinkende privé detective met bovennatuurlijke sterkte en een zuur gevoel voor humor. Daredevil is een katholiek die bij voorbaat al gaat biechten om van zijn schuldgevoel af te komen, slaat ‘s nachts zoveel mogelijk criminelen in elkaar terwijl hij overdag een advocatenbureau runt.  Maar wie Luke Cage is weet ik nog niet. Zijn personage vind ik een stuk lastiger te peilen en zelfs wat aan de vlakke kant.

Vooralsnog dus een vage gast met een erg dikke huid...

Maar wel superstoer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht