Luke Cage - Vage gast met een dikke huid

Luke Cage, stoer, draagt hoodies en kogels komen niet door zijn opperhuid. Maar naast die kogels gaat er ook weinig anders bij hem echt de diepte in. Ondanks wat de ex-gevangene-superheld uit Harlem wel niet allemaal heeft meegemaakt, blijft hij zelf maar een vage gast als je het mij vraagt.

Luke Cage van Netflix, lees erover op dramaserie blog op www.studiolasogne.nl

LOSLOPENDE SPOILERS!

Hij is naar eigen zeggen (en dat is natuurlijk ook zo) onschuldig in de gevangenis beland, zijn baas de barbier waar hij zeer op was gesteld is per ongeluk vermoord en zijn supergave was een gevolg van een krankzinnig experiment van de gekke gevangenis-dokter.

En dat is nog maar een tipje van de ijsberg. Hij is ook nog de ex van Jessica Jones, heeft het bed gedeeld met Misty Knight en is aan het rotzooien met super-sidekick-nurse-Claire. Behalve vanwege zijn spetterende uiterlijk en mysterieuze huidafwijking, begrijp ik van alle drie die vrouwen niet wat ze in hem zien. Hij blieft geen koffie, vloekt niet en de sporadische keren dat hij een grapje probeert te maken, is het eerder gênant dan geestig… 

Ik vind bijvoorbeeld Misty Knight, de detective met naam van een pornoactrice, veel interessanter dan Cage zelf. Doordat zij op een plaats delict of door naar een foto te staren een schokkende gebeurtenis kan herbeleven, heeft ze een speciale gave en is ze ook min of meer een superheld. Haar roots liggen in Harlem en daar de criminaliteit bestrijden is haar roeping. Jessica Jones is een geval apart en Super-sidekick-nurse-Claire lapt belangeloos gewonde superhelden op waar ze kan, als het maar om en nabij Manhattan is.

Bij de slechten is ‘wie is wie’ ook helder. Mariah Dillard is bijvoorbeeld geboren als schurk. Ze heeft geprobeerd een ander pad te bewandelen, maar komt zichzelf tegen en kiest dan maar te accepteren voor wie ze is. Uit hetzelfde criminele nest komt haar neef Cornell Stokes aka Cottonmouth, maar die was liever pianist dan drugsdealer geworden. Daardoor is hij naast doorgedraaid en vooral onredelijk, ook best een beetje zielig, wat hij superschurk-waardig te pas en te onpas, op Jan en alleman, afreageert.

En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van personages waar ik meer mee heb dan met Cage. Van alle wing(wo)men en schurken die de serie rijk is, steekt er wat mij betreft een met nog minstens een kop boven uit. Hoe ironisch ook, de eigenlijke vage gast van het spel.

Als de kalmheid zelve, vaak op de achtergrond en manipulatief, dwingt hij op natuurlijke wijze respect af van vooral zijn criminele collega’s en is hij tegelijkertijd het vuigste type van allemaal. Zegt geen woord te veel en weet op momenten van paniek precies hoe de situatie afgehandeld moet worden. Altijd strak in het pak, is iedereen een stap voor, steevast met zonnebril, ook binnen. 

Als klein jochie keek Shades toe hoe wijlen Mama Mabel de straten regeerde en lijkt er het erop dat hij zelf haar waardige opvolger zou kunnen zijn.

Dus ja, Cage, vage gast met een dikke huid. Maar Shades...

Zo'n vijand gun je je ergste superheld.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht