Dark seizoen 3 - Afgevinkt

Gedoe rond een kerncentrale, tandartsstoelen die kinderen tot de dood centrifugeren en bejaarde personages die terugkomen uit de toekomst en ruziën over het wel of niet openhouden van een wormgat. Dat zijn spannende gegevens. Daar moet toch iets groots en enorms achter schuilen? Dus ging ik ervan uit dat het derde en laatste seizoen van Dark door middel van een logisch, verrassend en bovenal bevredigend einde zou verklaren waarom de inwoners van Winden geconfronteerd worden met een zich elke 33-jaar herhalende cyclus waarvan het doorbreken simpelweg unmöglich zou zijn.

SPÖILERSCH

Maar reken maar dat die cyclus te doorbreken is. En simpel ook. Iets te simpel als je het mij vraagt. Ze moeten namelijk alleen maar even de geschiedenis veranderen zodat de tijdmachine niet wordt uitgevonden. En dat is in het Dark-universum, waar Jan en alleman toegang hebben tot die tijdmachine en het decennia-hoppen tot de orde van de dag behoort, echt geen ingewikkelde opgave. En dus helemaal geen bevredigend eind voor mij als kijker.

Want als het dan zo simpel is, waarom ben ik dan ik aflevering na aflevering opgezadeld met ingewikkelde tijd overschrijdende bloedlijnen van wie er allemaal hebben tijdgereisd en zich ook nog buiten hun tijd (of wereld) hebben voortgeplant? Een serie die zo complex lijkt te zijn opgezet en waar misschien wel meer stambomen gevolgd worden dan in 33 jaar Dynasty zouden kunnen passen. En er was er niet één bij die met deze voor de hand liggende oplossing op de proppen had kunnen komen?

Blijkbaar niet. En daarom vind ik de inwoners van Winden stom. Allemaal. Ze zijn ook zo kleurloos, zo hetzelfde. Ze hebben natuurlijk ook duidelijke overeenkomsten: op zoek naar een geliefde die kwijt is, en / of naar een manier om cyclus te stoppen wat cyclus in en cyclus uit maar niet wil lukken. Maar iets van een spark of iets anders om mee te kunnen sympathiseren heeft er voor mij geen een. En daarom dacht ik juist dat het verhaal iets enorms en groots zou zijn, waaraan de daarin voorkomende personages volledig ondergeschikt zouden zijn. Maar dat verhaal vind ik achteraf al net zo stom als de inwisselbare pionnen die het voortslepen.

Want wanneer het toch heel even lijkt dat pion Jonas het voortouw gaat nemen, en misschien wel een iemand zou worden waar ik sympathie voor zou kunnen opbrengen, verandert de serie helemaal in een soort afvinklijst. Tergend traag wordt om de beurt duidelijk en ondubbelzinnig voorgekauwd wie het niet bij het rechte eind heeft. Zonder dat daar ergens een stroomversnelling of iets anders opwindends of creatiefs aan te pas komt. En daarna gaan ze om de beurt dood. Gewoon om de beurt. Er blijkt er niet een meer uitgediept dan de ander, en er is er geen een leuker of interessanter dan de ander. En ook dat maakt van het derde seizoen eerder een to-do list om er maar een eind aan te breien dan een dramaserie die echt ergens over gaat.

Door neefje Jonas en tante Martha, ook bekend als Adam en Eva, als schuldigen aan te wijzen, lijkt het me logisch dat de makers wel de intentie hebben deze karakters boven de rest uit te trekken. De zogenaamde aanstichters van alle ellende, da’s niet niks (wat volgens mij slechts een kip of het ei verhaal betreft, en het dus ieder ander had kunnen zijn, maar dat terzijde). Maar als het dan allemaal hun schuld is, dan geeft dat toch reden om dieper op die personages en juist hun relatie in te gaan? Want ondanks dat ze zelf beweren “de perfecte match” te zijn (wat meer lijkt te slaan op hun identieke gele regenjasjes), heb ik geen idee heb wat de aantrekkingskracht tussen deze mensen is.  En het is trouwens ook gewoon incest, he? Ik weet het niet?!

Dus nee, ik heb geen goed woord over voor het derde seizoen van Dark. Dat ze dan hebben geprobeerd de boel aan te kleden met de ene na de andere mythologische verwijzing en elke scene steevast beginnen met een diepzinnige leus die niet te doen is zonder joint achter je kiezen, helpt wat mij betreft ook vrij weinig. Maar het ergste zijn die karakters. Want als iedereen in Winden zo dom is dat niemand drie keer drieëndertig jaar geleden heeft kunnen bedenken dat de tijdmachine niet uitgevonden had moeten worden, dan verdien je het niet om uit je cyclus gehaald te worden.

Allemaal afgevinkt. En tot nooit.

Het tweede seizoen is aan de dans ontsprongen maar van het eerste seizoen heb ik ook een blog:

Dark - Is het nú afgelopen??

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Artikel delen? Hier zijn wat knopjes die dat makkelijk maken:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht