Messiah - Is-ie 't of is-ie 't niet?

Ik geloof niet in een Messias die de mensheid nog eens komt redden en vertellen wat we moeten doen om het beste uit onszelf en de wereld te halen. Maar ondanks dat merkte ik voor het einde van aflevering twee van de dramaserie Messiah op Netflix, dat ik dat wel heel graag wil geloven. Hoe vaak lijkt ook een superidee niet zomaar in je hoofd op te komen? En hoe praktisch zou het niet zijn als dat dan door god a.k.a. de mensenfluisteraar ingegeven is? Relaxt ook! Niet meer nadenken, geen tijd steken in je behoorlijk laten informeren of de voors en tegens afwegen. Gewoon erop vertrouwen dat het eerste wat in je opkomt het juiste is. Handig! Echt heel handig!*

Wij voorspellen SPOILERS

Dat vinden de volgers van de mogelijke Messias a.k.a. Al-Masih met zijn bijzondere entree in dat gehucht in Texas vast ook. En daar zijn er meteen al honderden of duizenden van. Massahysterie. Dat snap ik ook wel. Maar ik vraag mezelf dus serieus af of ik, ondanks dat ik  poly-atheïst** ben, ook niet in zoiets zou opgaan als ik getuige van een dergelijk voorval zou zijn. Want ja, wie arriveert er anders middenin een draak van een tornado zonder dat er ook maar een haartje van z’n Andrélon-hoofd op de verkeerde plek ligt dan de zoon van god? En wie anders dan de Verlosser uit het Midden-Oosten behoedt hierdoor dankzij zijn perfecte timing dominee Felix van het platbranden van de kerk en het vallen van zijn geloof? 

Desalniettemin zet de serie wat dat aangaat mij (en volgens mij de rest ook) hard aan het twijfelen. Het is heus erg Jezus-ish om kreukloos te arriveren tijdens zo’n hevig natuurverschijnsel. Maar vanaf het moment dat de mogelijke Messias een lijdende hond afblaft in plaats van dat-ie ‘m geneest, vraag ik mezelf herhaaldelijk af: is-ie het of is-ie het niet? Naast Jezus-look,  Jezus-charisma en de Jezus-achtige handelingen die hij verricht, komt er net zo veel bovendrijven dat juist on-Jezusheid suggereert. Hij wordt bijvoorbeeld ontmaskerd als getrainde goochelaar en is volgens CIA-agente Eva Geller door een verdachte connectie mogelijk een terrorist.

Sommigen van zijn acties zijn voor mij als ‘sterfelijke’ niet begrijpelijk, waardoor dat hele de-Messias-en-God-kauwen-wel-even-voor-hoe-het-moet me sowieso niet meer zo ontspannend lijkt als ik bedacht had. Want waarom bijvoorbeeld stapt Al-Masih geheel vrijwillig bij het zien van Israëlisch geheim agent Aviram Dahan zijn auto in, terwijl op dat moment een hele zaal met religie-fanaten op het puntje van hun stoel zitten in afwachting van zijn verschijning? Misschien heeft-ie niks met die mensen, maar hij zet tiener en Jezus-instagrammer Rebecca hiermee best wel voor het blok en jaagt hij ook nog dominee Felix van zijn geloof af en snoeihard de kast op. Om je trouwe volgelingen zo te laten zitten is toch gewoon lullig? Maar dan echt heel erg lullig.

Wat ik dusver daarover heb kunnen beredeneren (of ontvangen) in mijn hoofd, is dat de mogelijke Messias uit de serie het gesprek dat hij eerder met Aviram start, nog moet afronden. En dat dat dan heel belangrijk is. Maar dat is maar een onvolledige verklaring. Een normaal mens zou ook de telefoon kunnen pakken om het een en ander uit te praten, dan kan hij dat toch ook? Of anders dat gesprek oppakken na de uitzending? Dan was iedereen blij geweest.

Maar voordat ik daar echt goed bij stil kan staan legt de serie mij vrij duidelijk uit dat Al-Masih wel degelijk de Messias is. Of-ie nou lullig doet of niet. Het moet wel. Al-Masih brengt namelijk Aviram, nadat het vliegtuig waar hij en de Israëliër in zijn gestapt dat ook nog eens boven een papaverveld neerstort, weer tot leven. Als dat geen bewijs is?! Alleen heb ik zelf geen bewijs gezien dat Aviram eerst echt dood is.

God dank dan maar dat er een kind ter plaatse is en mij door zijn ogen het voorval alsnog laat zien. En ondanks dat datzelfde kind een paar scènes daarvoor dankzij zijn rijke fantasie beweert dat hij belaagd werd door een leeuw daar waar die beesten niet eens leven, komt hij echt heel overtuigend over. Net zoals al die mensen die in Washington met hun telefoons filmen dat Al-Masih over het water loopt. Die leken het ook allemaal echt te zien.

En dat vind ik juist zo klote aan religie. Het is ook echt altijd een ander die het wel gezien heeft. Of iemand die het van een ander heeft gehoord die beweert het gezien te hebben.  

Dat gegeven hebben de makers heel slim verwerkt in de serie. Echt heel slim.

 

 

Dat heb ik wel zelf gezien.

*Net als Dirk Gently eigenlijk

** Er zijn meerdere goden waar ik niet in geloof

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Artikel delen? Dat kan:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht