Dirk Gently's Holistic Detective Agency - Everything is connected

Dirk Gently, de holistisch detective, lijkt zich door het toeval te laten leiden wat dus volgens hem toevallig niet bestaat. Hij is namelijk overtuigd dat het universum met hem communiceert via zijn intuïtie en aanwijzingen geeft, ja, middels het toeval. “Everything is connected”, zegt hij altijd.

De serie draagt Dirks naam, maar wordt verteld vanuit het standpunt van droeftoeter Todd Brotzman. Todd komt ‘door samenloop van omstandigheden‘ in aanraking met Dirk en wordt zijn sidekick bij het onderzoek naar de dood van Patrick Spring omdat Dirk dat eist. Dirk is ingehuurd voor deze zaak door niemand minder dan Spring zelf. Dat is natuurlijk krankjorum om mee te beginnen en het wordt ook alleen maar erger.

IK VOEL SPOILERS AANKOMEN

Terwijl Dirk zich laat sturen door het universum, wat leidt tot vreemde aan-alle-logica-ontbrekende-situaties, is Todd de schakel naar de ‘gewone wereld’. Hij oogt sympathiek, denkt na over gevolgen van acties en ziet Dirk voor het ongeleide projectiel dat hij is. Dirk is zo intens irritant en zijn stem klinkt nog veel erger, met Todd aan zijn zij is hij net wat beter te verteren.

Dat juist Todd een ontzettende lul blijkt te zijn geweest die misselijk misbruik van meerdere mensen heeft gemaakt, kon ik niet echt geloven. Maar zo zijn wel meer dingen ongelooflijk. Bijvoorbeeld dat Dirk de zaak, hoe zot deze ook is en hoe een domme eikel hij zelf is, op weet te lossen. En terwijl Dirk gelijk krijgt met zijn ‘everything is connected’, dat volgens mij bekend staat als het ‘butterfly effect’, krijgt Todd, ondanks zijn onmisbare bijdrage, te maken met het boomerang-effect, recht in zijn gezicht. 

En daar ben ik best verdrietig over. Ik was sowieso fan van Todd, maar daarnaast had hij ook al spijt van wat hij had gedaan en was wel duidelijk dat hij nooit meer dezelfde fouten zou maken. Voor het universum maakt dat blijkbaar niet uit, want hij kreeg een bitter-koekje van eigen deeg op zijn bord.

Dat maakt van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency naast een bizar maar hoogst vermakelijk laat-het-maar-over-je-heen-komen-gebeuren, ook een les over dat men hoe dan ook oogst wat men zaait.    

En dan riekt het ook nog naar een soort tegenpool-in-een-andere-dimensie-of-alles-is-in-balans-Ying-en-Yang-verhaal middels die moordenares Bartine die leeft bij de overtuiging dat iedereen die haar pad kruist dood moet van het universum, vooral Dirk Gently. Maar ondertussen vertoont ze zelf te opvallend veel overeenkomsten met Dirk. Vooral haar intens irritante stemgeluid.    

Ik hoop dat ook dat (en al die andere mafkezen natuurlijk) allemaal in elkaar valt en in connectie staat met seizoen 2.    

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Bob (donderdag, 23 februari 2017 12:33)

    Het is een verhaal van Douglas Adams, de uitvinder van de infinite impropability drive... dan weet de kijker genoeg...

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht