Narcos Mexico - Wat een verhaal

Hoewel het verhaal, lees ik achteraf, op sommige punten best wat verschillen vertoont met de uitleg op Wikipedia (sorry, ik moet naast tv kijken ook gewoon werken dus haal even snel mijn info daarvandaan), geeft Narcos Mexico op Netflix een uitgebreide kijk op de cocaïnehandel vanuit Mexico en Colombia naar de Verenigde Staten en het ontstaan van het Guadalajarakartel. Dat is hartstikke spannend en in grote lijnen een waargebeurd verhaal.

En in dat verhaal staan entrepreneur Félix Gallardo, de uitvinder van de kartelconstructie, en Enrique "Kiki" Camarena, een Amerikaanse agent met een overdosis rechtvaardigheidsgevoel, lijnrecht tegenover elkaar.

SPOILERS - Echt waar!

Kiki is een held. De held. Dat is duidelijk. Hij is moedig, gaat nooit bij de pakken neer zitten. Niet wanneer hij tegen de bureaucratie oploopt of wanneer een mol zijn plannetjes heeft verlinkt. En dan inspireert hij ook nog zijn hele team harder te werken om de bad guys op te rollen. Bovendien ziet-ie er superaardig uit en zou echt iedereen hem als buurman willen.

Ik ging kapot toen hij in de serie door de drugsbaronnen te grazen werd genomen. En toen de martelingen volgden, hebben wij, terwijl het lang na mijn bedtijd was, het beginnetje van de volgende aflevering moeten kijken, omdat ik niet naar bed kon zonder te weten of hij deze lijdensweg nu wel of niet had overleefd. En toen het tragische nieuws van zijn dood mij en mijn huisgenoot had bereikt, heb ik daar oprecht van liggen balen. En dat is ook een waargebeurd verhaal.

Maar ondanks dat Félix indirect in de serie verantwoordelijk voor deze tragische afloop is en sowieso aan de slechte kant van het spectrum staat, komt hij me in het begin van de serie over als een soort visionair met zijn kartelplannen en dwingt hij dan toch respect af bij mij als kijker.

Terwijl zijn directe collega’s uit de drugswereld lopen te hoeren en sloeren lijkt hij in eerste instantie te handelen uit een overlevingsmodus en dus niet persé vanuit een lust naar macht of meer geld dan een mens kan uitgeven. Hij is juist kalm, intelligent en beheerst en lijkt zelfs een soort van rechtvaardige basis te bezitten. Dat is wel even iets anders dan die loco Escobar bijvoorbeeld. Bovendien monogaam, ondanks openlijke aanbiedingen van zijn zeer aantrekkelijke handlanger. En ja, als je een lieve vader voor je kinderen en een lieve man voor je vrouw bent, dan scoor je punten in een dramaserie, ook als je tegelijkertijd de smeerlap van het spel bent.

Maar dan, vrij onverwacht voor mij, komt aan het licht dat hij zijn vrouw allang aan de lopende band belazert en wordt zelfs de suggestie gewekt dat er een baby bij een ander verwacht wordt. Dat ontdekte ik als kijker dus pas op het moment dat zijn vrouw erachter kwam. Dat heeft me echt een beetje verrast. Misschien op een niet zo goede manier. Misschien heb ik me hier zelfs wat belazerd gevoeld omdat ik vanaf dit moment niet meer precies wist hoe ik Félix moest zien.

En misschien is het moment dat Félix zijn vrouw en kinderen in de steek laat in de echte geschiedenis helemaal geen speerpunt (of überhaupt echt zo gegaan), in de serie komt het me over als de omslag waarin Felix Breaking Bad-waardig transformeert in de op-macht-beluste-ploert die verantwoordelijk is voor een oorlog die vandaag de dag nog in Mexico gaande is. En dat heeft me erg geraakt, want ik wilde dat natuurlijk helemaal niet. Ik wilde dat hij een eerlijke pot zou spelen, dat helden helden zouden zijn en dat zoals in een sprookje alles goed zou aflopen.

Even heb ik opluchting gevoeld toen hij in de serie er alles aan gedaan had, om de ontvoering van Kiki tegen te gaan. Natuurlijk deed hij dat vanuit zakelijk oogpunt, maar toch dacht ik als kijker dat hij, door de manier waarop zijn personage mij is verteld, hij waardering zou kunnen opbrengen voor de man die Kiki is. Al is het alleen maar omdat Kiki nooit is gezwicht tijdens de martelingen. Want ja, zo gaat het toch meestal in  verhalen?

Maar zo gaat het dus niet in dit verhaal. Want de held, mijn held gaat hartstikke dood. En mede dat maakt van Narcos Mexico naast een hele spannende vertelling, ook een aangrijpende over vreselijke oneerlijke toestanden die helemaal niet goed eindigen. Echt helemaal niet.

Gelukkig ook niet voor Félix trouwens die 37 jaar voor de moord op Kiki mag zitten.  (Zie Wikipedia)

Dat maakt het toch nog een klein beetje een goed verhaal.

Mijn blog over het tweede seizoen van Narcos met in de hoofdrol Pablo Escobar lees je hier:

Narcos seizoen 2 - Geen fictie, want dan had er wel een beter eind aan gezeten

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Artikel delen? Dat kan:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht