Narcos seizoen 2 - Geen fictie, want dan had er wel een beter eind aan gezeten

SPOILER-ALERT: INDERDAAD, HIJ GAAT DOOD

Narcos op Netflix, lees erover op de dramaserie blog op www.studiolasogne.nl

Het eerste seizoen van Netflix Original Narcos laat zien hoe drugslord Pablo Escobar vanaf eind jaren zeventig tot begin jaren negentig zijn immense drugsimperium opbouwt. Het tweede seizoen gaat over de neerval van Escobar zelf en verslaat alleen nog maar zijn laatste levensjaar. Ondanks dat dit een veel kortere periode is, is er geen enkele sprake van het Hobbit-effect*. Narcos 2 heeft net zoveel vaart en heeft me geen moment verveeld.

Het eerste seizoen zag je veel door de bril van DEA agent Murphy en hoe hij, als Amerikaan samen met zijn vrouw, terecht komt in een andere cultuur, met daarbij de historische taak entrepreneur Escobar voor het gerecht te slepen. Hij neemt daarbij de kijker enigszins aan het handje en dat maakt de geschiedenis goed te volgen.

Het tweede seizoen is het nog steeds zijn stem die je hoort bij de getoonde archiefbeelden, maar krijg je meerdere invalshoeken voorgeschoteld waardoor je dieper op de materie in gaat. Minder jaren, wel door meerdere brillen. 

Bijvoorbeeld door die van een jongen van de straat, zodat je begrijpt waarom hij zijn loyaliteit bij Escobar legt. Je ziet vanuit het oogpunt van agent Peña, de partner van Murphy, hoe hij zijn vertrouwen in het systeem van de jacht op Escobar verliest. Er wordt uitgelegd hoe en waarom de overheid de eigen wetten aan de laars lapt en er wordt vanuit Pablo’s vrouw en moeder van zijn kinderen Tata gekeken en getoond hoe zij in angst leeft.

En die angst is reëel, want manlief, de zichzelf geprezen Robin Hood met achterlijke truien, heeft uiteindelijk echt iedereen tegen zich in het harnas gejaagd. En dat is, zo leert de serie, allemaal zijn eigen schuld. De politie heeft daar ondanks de redelijke smak centen die ze er tegenaan hebben gekwakt, best weinig regie in gehad. 

De allang overgenomen drugshandel deed het al prima zonder Pablo en is er door hem af te schieten nog geen grammetje coke minder om getransporteerd. Dat maakt zijn dood op dat moment in de geschiedenis triest. 

Het maakt ook duidelijk dat Narcos een waargebeurd verhaal vertelt. Als het fictie was geweest, dan had er wel een beter eind aangezeten.  

*Het Hobbit-effect. Het effect dat optreedt wanneer een redelijke kort verhaal of iets dat zich afspeelt gedurende korte tijdspanne wordt uitgesmeerd over een te lang product of in te veel delen. Zo viel ik bij de film Hobbit 2, (gebaseerd op, zoals iedereen weet, maar een dun boekje) in slaap en moest ik bij ontwaken nog ruim een uur. Zodoende: het Hobbit-effect.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Kris (dinsdag, 18 oktober 2016 19:39)

    Het Hobbit effect hahaha, en de Robin Hood met de lelijke truien. Heerlijk stukje!

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht