Dirk Gently's Holistic Detective Agency - Over (het ontbreken van alle) logica

Vroeger was ik verzot op die raadseltjes waar je dan door de juiste te vragen te stellen, waar de ander alleen met ja of nee op mag antwoorden, moet uitvogelen hoe iets tot stand is gekomen, zoals bijvoorbeeld: Er ligt een man in een duikerspak in een afgebrand bos. Hij is dood. Wat is hier gebeurd? In de bus naar weet ik veel wat voor kamp of schoolexcursie, was ik uren zoet met het speuren naar de logische verklaring achter iets op het eerste gezicht behoorlijk absurds.

SPOILERS? Ja? Toch een beetje.. Maar het geeft niet want je kunt er toch niks mee.

Wanneer in Dirk Gently's Holistic Detective Agency seizoen 2 een gloednieuwe oude auto uit een boom valt (nadat wrijving is ontstaan omdat Todd obsessief een konijn najaagt), de twee inzittenden hiervan dood zijn waarvan er één al pre-auto-ongeluk is overleden als gevolg van een steekwond veroorzaakt door een schaar, deed me dat wel erg aan zo’n raadseltje denken. Wat is hier gebeurd?

Natuurlijk kun je bij vraagstukken van deze BBC America serie die op Netflix te zien is naar de verbanden gaan speuren, maar hou er rekening mee, dat de natuurkunde andere wetten hanteert in deze hersenspinsels van Douglas Adams. En dat maakt het gewoon een andere tak van sport. Dat “Everything is connected” voelt in eerste instantie al om en nabij als onmogelijk door de vele verschillende en vooral absurde verhaallijnen die in de eerste afleveringen juist helemaal niets met elkaar te maken lijken te hebben.

Angstziektes die superkrachten blijken te zijn, de aanvoerder van een menselijke energie-drinkende posse die er bij het goede licht uitziet als Eels getekend door Giger, een sprookjesvolk met roze haar dat ruzie maakt met een er-met-scharen-op-los-rossend ander sprookjesvolk en een toverstaf die... nou ja, en nog veel veel meer. Mijn ervaring is dat je het maar het beste over je heen kan laten komen terwijl je hardop kunt lachen om de leukste grapjes en heerlijk idiote situaties.

Want ja uiteindelijk, en ik weet het, het is een cliché (maar dat is dan ook het enige cliché), vallen de puzzelstukjes in elkaar (en dat doen ze echt) en word je op een fantastisch, absurd en keurig afgerond verhaal getrakteerd. Met een logische verklaring, nou ja, binnen de wetten van het Douglas Adams universum dan.

Na een geweldig debuut en een super tweede seizoen, hoef je zelf echt geen detective te zijn om te snappen dat deze serie nog veel meer te bieden heeft. Ik ben bijvoorbeeld ontzettend benieuwd wat Ken gaat doen die een topfunctie bij Blackwing heeft weten te bemachtigen, naar wat Amanda zal ontdekken op zoek naar haar hogere betekenis en natuurlijk naar de volgende zaak, die de trotse drie-eenheid van het holistisch detectivebureau aan gaat nemen.

Ik was dan ook even helemaal van elke wereld toen ik las dat BBC America zomaar deze serie gaat cancelen. Teleurgesteld ben ik uiteraard, ontroostbaar zelfs, maar bovenal ben ik helemaal in de war want hierbij ontgaat alle logica me pas echt. Hoezo en in welk universum zou je in hemelsnaam stoppen met deze hilarisch en verrassende serie met uit-de-pan-rijzend-entertainment gehalte? En daarmee stuit ik dus, op het meest bizarre raadsel dusver.

Serieus, wat is er hier (in godsnaam) gebeurd?

Gelukkig maar was ik wel echt goed in die aardse wel-op-logica-beruste-raadseltjes...

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Volg me dan op Facebook en Insta.

Dat artikel delen? Dat kan natuurlijk:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht