De 12 van Oldenheim - Geen 13 in dozijn

De 12 van Oldenheim van Videoland begint meteen ontzettend herkenbaar, want Oldenheim is zó’n typisch Nederlands dorp, dat de geur van stroopwafels en haring er zo’n beetje vanaf druipt.

SPOILERS -  niet verder lezen als je nog wilt/moet kijken!

Al snel verdwijnt er een meisje, op zich ook een vertrouwd gegeven, want zo beginnen series natuurlijk wel vaker, maar het waarom en door wie blijven spannend tot het eind. Dat komt omdat er een wedstrijd op-het-verkeerde-been-zetten wordt gestart. En ook dat spelletje heb ik vaker gedaan, maar dat neemt niet weg dat deze pot ontzettend slim is gespeeld. 

Wij zeiden nog lachend tegen elkaar tijdens het kijken van aflevering 1 of 2, “die Fedja van Huêt is ook altijd zo’n goedbedoelende slappe zak, het zou wel tof zijn als hij nu eens een keer de schurk zou uithangen”. We kwamen aan met redeneringen dat Marvin er wel iets mee te maken moest hebben, omdat het echt te zonde zou zijn wanneer Guy Clemens, die hem vertolkt en misschien wel mijn favoriete acteur is, na een paar afleveringen niet meer te zien zou zijn. Zo passeerden er nog meer argumenten en motieven de revue en zijn er veel beschuldigingen geuit vanaf de bank. Eigenlijk heb ik het langst de dominee verdacht omdat er  a. juist zo weinig zijn kant op wees en hij b. dus de dominee is.

Op het laatste moment ben ik nog vakkundig aan het wankelen gezet doordat na Peggy haar trauma, dat beetje bij beetje onthuld wordt, er ook even wordt stilgestaan bij haar medicatie en de mogelijke gevolgen daarvan. Echt een slimme zet met perfecte timing.

Toen dan eindelijk boven water kwam hoe het allemaal echt zat, kon ik, door achteraf terug te kijken, toch concluderen dat, wanneer ik wel echt mijn best gedaan had, ik heus wel had kunnen uitsluiten wie verantwoordelijk was en het dus mijn eigen schuld is dat ik het mysterie niet heb kunnen oplossen. Ik dacht nog “Waarom wordt er geen DNA-test gedaan met die laarzen?”, en “Die oma is ook een chagrijn zeg, gelukkig woont die niet bij ons in de straat”. Maar de informatie was precies zo gedoseerd en er kwamen zoveel twists in het verhaal, dat die gedachten toch naar de achtergrond zijn geraakt en ik op het laatst echt geen idee meer had. En omdat je dus wel de juiste informatie tot je beschikking hebt maar daar voldoende van wordt afgeleid, is De 12 van Oldenheim een briljante puzzel en spannend tot het eind.

Er zaten wel een paar gekke dingetjes die ik wat minder vond. Bijvoorbeeld dat een rijinstructrice 'zomaar' op de rem zou trappen leek me zeer onwaarschijnlijk en wat er daarna gebeurde ook niet aannemelijk. Of dat er een Amerikaanse soldaat op een truck van de Verenigde Naties in Irak zit is natuurlijk gewoon raar. Of heb ik een vredesmissie van de VS gemist? Ik was ook niet zo gecharmeerd van die sterrenregen, maar dat het er even op leek dat de oorsprong van de verdwijningen in het paranormale en/of astro(logi)(nomi)sche lag, is dan wel weer vaardig op-het-verkeerde-been gezet.

Een tweede seizoen lijkt me tof! Misschien dat Rick (die het bij mij helemaal verspeeld heeft toen hij tegen dat kleintje begon te schreeuwen) nog eens dezelfde afwijkingen als zijn vader gaat vertonen gezien de mentale klappen die hij dusver al heeft gehad. 

Of zou dat toch een beetje dertien in een dozijn worden?

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht