Watchmen - Ik weet te veel

Jammer dat ik dan niet terug kan in de tijd. Nu ik Watchmen helemaal heb gezien op HBO en dus alles weet, kan ik me niet exact voor de geest halen hoe het was om volledig blanco deze serie in te gaan. Ik kan nog wel in mijn geheugen peuteren en me herinneren wat ik vond, maar dat exacte gevoel terugroepen lukt me niet. Daarvoor weet ik nu te veel.

In tegenstelling tot voor ik aan deze serie begon. Toen begreep ik niet eens waar het over ging. Ging het over racisme? Over een specifieke superheld? Het was toch een comic van DC? Of ging het over een alternatief universum? Vindt het plaats het in de tegenwoordige tijd of in een verleden? En ook gebaseerd op een waargebeurde gebeurtenis? Ik begreep er geen snars van.

Maar nu weet ik alles. Hoe de stambomen in elkaar zitten, welke wereld en welke tijd en over welke (interpretatie van) superheld centraal staat, wat voor trauma daarbij hoort en wie de schurken en wie de helden zijn. En daarom kan ik me nooit meer precies herinneren, laat staan ervaren, hoe fijn het was om in volledige onwetendheid van dat alles te verkeren, terwijl die serie doordenderend en zich niets van mij aantrekkend gewoon z’n ding deed.

Vooral tijdens die alle aandachttrekkende start heb ik volledig kunnen genieten van mijn eigen naïviteit. Alles was raar maar wel op een herkenbare manier. En doordat er steeds meer rare dingen aan het licht kwamen, werd het juist weer minder raar, als je begrijpt wat ik bedoel. Net als bij een raadsel. Waarbij je telkens een (op het eerste gezicht onbegrijpelijke) hint toegeworpen krijgt en waneer je het dan snapt, niet kan snappen dat je het ooit niet snapte. 

Vergeleken met een serie die gewoon een goed verhaal vertelt en waarbij elke aflevering resulteert in een vette cliffhanger heeft Watchmen dus een pré. Want bij Watchmen is niet alleen waar het allemaal zal eindigen fascinerend, maar is waar het überhaupt over gaat al een element van grote spanning en bron van nieuwsgierigheid. 

Eén klein SPOILERTJE. Zag je 'm aankomen?

Belangrijk kwartje, dat dat bij mij praktisch een gat in de grond viel, was toen bleek dat de geschiedenis een andere afslag had genomen. Daarom vond ik het universum van Watchmen herkenbaar (want ook mijn universum) maar toch anders. Want door een andere geschiedenis zijn bepaalde mensen nooit aan de macht gekomen en bepaalde uitvindingen nooit gedaan. Desalniettemin ging het om een maatschappij van mensen en zijn de maatschappelijke problemen identiek aan die in onze wereld. Of misschien is begrijpelijk daarom een beter woord dan herkenbaar. 

Nu ik alles heb gezien (en dus te veel weet) begrijp ik denk ik best wat van het universum van Watchmen. Ik begrijp alleen niet waarom de serie zo heet. Ik bedoel: Watchmen? Wie kijken er allemaal dan?

Maar voordat ik dat ga googelen, en er achter kom dat ik iets super stoms over het hoofd heb gezien, geniet ik nog even van mijn onnozelheid.

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Hier staan deelknopjes:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht