Tiger King - Kattenmensen zijn gestoord

Ik heb de documentairereeks Tiger King op Netflix gezien. Over Joe Exotic en een ongelooflijke ver-van-mijn-bed-show-subcultuur van tijgers- en andere ‘wilde’ dierenfokkerijen. Schokkend en vooral vragen oproepend.

De documentaire Grizzly Man heb ik trouwens ook gezien. Over die vent die zo nodig tussen wilde beren moet kamperen en na herhaaldelijk te zijn gewaarschuwd door een van die beren, uiteindelijk kapot gescheurd wordt. Het nieuws dat Steve Irwin, die keer op keer wilde dieren in hun habitat opzocht /  lastig viel en toen is platgespoten door een pijlstaartrog, heeft mij destijds ook bereikt. En ook toen dacht ik: ja, dat komt er nou van… En ik dacht eigenlijk dat iedereen dat dacht.

SPOILERS, dus niet mauwen

Maar dat is naïef van mij. Terwijl ik ben opgegroeid met het idee: wilde dieren leven in het wild en een paar kun je in de dierentuin zien (gerund door mensen die daarvoor zijn getraind), is bijvoorbeeld in Oklahoma het hebben en fokken van tijgers toegestaan. Dat betekent dat de mensen die daar in de business van kattenfokkerijen en het-betaald-welpjes-knuffelen zitten, daarmee niks illegaals doen. En dat is de schokkende boodschap van de documentairereeks die bij mij luid en duidelijk is aangekomen.

Dus ook Joe Exotic, engerd, excentriek en mooi mens in een, mag zo zijn geld verdienen. Maar tijgers doodschieten, dat mag hij niet. En omdat de FBI een vermoedelijke moordopdracht op Carole Baskin nooit zou kunnen bewijzen, grijpen ze hem in het nekvel voor tijgermoord. Dankzij de getuigenissen van zijn eigen werknemers is hij veroordeeld en naar de gevangenis verhuisd. En dat lijkt toch een goed ding? Ondanks dat het de FBI misschien niet om de tijgers te doen is, is de zoo toch vrij van onvoorspelbaar, explosief en onredelijk tieren van deze cowboy en z’n triggerfinger.

In de aftershow uiten Joe’s voormalig werknemers hun oneindige loyaliteit naar de dieren en zijn ze blij dat Joe zelf nu in een kooi zit. Ze lijken ook trots dat dit dankzij hen tot stand is gekomen. Vooral die (voormalig) alcoholist Erik Cowie, die ook zo vreselijk kwaad op Joe is. Maar is die woede geen klassiek geval van projectie? Is hij niet gewoon kwaad op zichzelf, omdat-ie er eigenlijk mede verantwoordelijk voor is dat Joe zo lang zijn gang heeft kunnen gaan?

Want hij en zijn collega’s stonden er toch naast toen die tijgers werden doodgeschoten? Erik lokte ze naar de rand van de kooi, zegt-ie zelf, dus hij is minstens medeplichtig. En zijn andere collega’s die er niet naast stonden hebben toch gezien dat er tijgers verdwenen? Hebben ze toen de politie gebeld of geholpen met begraven? Hebben ze dan door het afleggen van getuigenissen waardoor Joe is opgesloten hun eigen misschien-wel-strafbaarheid weg kunnen strepen karma-technisch gezien? En is dankzij hen de wereld toch een betere geworden?

Niet echt. Saff (de enige die ik nog zou vertrouwen van dat hele zooitje) en Joshua Dial benadrukken al in de eindconclusie van de reeks: de katten hebben er niet heel veel aan want de wetgeving is niet aangepast. Nog steeds leven er tienduizend grote katten in de VS bij mensen thuis en in amateurdierentuinen waar ze verzorgd worden door allerlei andere Joe Exotics. (Die natuurlijk pas onder vuur komen te liggen wanneer ze verdacht worden van een andere misdaad die niet te bewijzen valt, dan van de misdaden die ze plegen tegen de dieren.)

En natuurlijk is het niet eerlijk van mij dat ik Erik zo de schuld geef, want het is ook niet dankzij hem dat de situatie is zoals die is. Immers werkt hij nu voor Jeff Lowe. Je weet wel. Die selfmade-business- en kattenman die misschien minder excentriek dan Joe Exotic overkomt, maar met een beestenbus over de Las Vegas Strip is gereden en tijgerwelpjes in rolkoffertjes hotels in smokkelde om met de opbrengsten daarvan de huur te betalen. 

Nee, zo’n fijne werkgever gaat vast niks immoreels doen.

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

 

Volg me dan op: Facebook 

En op: Insta

Wil je dit artikel delen? Dat kan:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht