Altered Carbon - Akelig in onmenselijkheid

Altered Carbon, de verse sci-fi op Netflix, laat zien hoe de wereld in 2384 wordt geregeerd door een stel kapitalistische smeerlappen die zo rijk zijn, dat ze niet meer weten hoe ze zichzelf kunnen vermaken. Vooral ook omdat doodgaan voor hen slechts een keuze is.

SPOILERS in het vooruitzicht

Jan en alleman is in het bezit van een stack, een soort vergevorderde usb-stick die onderhuids in iemands nek wordt geplaatst, waardoor alles wat je meemaakt wordt opgeslagen. Als je geld hebt, kun je, door van je eigen DNA een kloon te trekken, jezelf onsterfelijk maken. Dat gaat heel simpel. Je personeel propt je stack gewoon in je gekloonde zelf, en je pakt de draad weer op waar je was gebleven.

Maarja, wat moet je als je alles hebt en al eeuwen lang jong blijft? Waar haal je dan je kick nog vandaan? Geweld, seks met daarbij een ernstig gebrek aan respect voor het leven van anderen die minder bedeeld zijn dan jij? Prostituees mag je bijvoorbeeld dood slaan/schoppen/steken/vul maar in, zolang je maar betaalt. Je kunt zelfs het lichaam van een persoon opkopen en er een stack van een ander in plaatsen om de geliefden van dat lichaam te sarren.

Het zijn angstaanjagende toekomstbeelden die veel stof tot nadenken geven. Aan de ene kant zeer fantasierijk, maar waar je ook van kunt denken, goh-zou-ook-zomaar-net-wel-zo-kunnen-uitpakken. Je eigen kloon er op nahouden als je er genoeg poen voor hebt bijvoorbeeld, hoezo niet? Of dat de virtual reality over 366 jaar zo ver ontwikkeld is, dat je iemand kapot kan treiteren tot de virtuele dood aan toe, en dat tot in oneindigheid kunt herhalen? Ik vind het nu al zo indrukwekkend en echt lijken dus, hoe zou dat zijn na een paar eeuwen ontwikkeling? Ja, en dat de mens dan te weinig menselijkheid bezit om het een beetje gezellig voor iedereen te houden. Dat lijkt me helaas ook best waarschijnlijk.

Het uiterlijk van die hele toekomst-setting is niet eens heel bijster origineel en doet afwisselend denken aan een stad in China waar het altijd nacht is, een willekeurige donkere steeg in de avonduren uit een Marvel-serie, of een setting uit bijvoorbeeld The Fifth Element. Maar wat wel opvalt, is een soort gebrek aan houvast door de manier waarop de decors en personages worden getoond. Hierdoor is er maar weinig overzicht, waardoor veel gevoel van oriëntatie bij mij is weggevallen. Zoals je dat in een droom ook zo kunt voelen en geen controle hebt over of bijvoorbeeld je voeten de grond wel raken, terwijl je geen idee hebt hoe laat het is. En dat vind ik, ondanks best vermoeiend om te kijken, zeer indrukwekkend.

Door deze horror-ish gecreëerde en unheimliche sfeer, waardoor ik constant het gevoel had gedesoriënteerd te zijn, zou je haast vergeten, dat je ook naar een gewoon recht voor z’n raap klassiek murder-mysterie zit te kijken. Op zich is dat een hele interessante zaak, waarvan de bron van alle ellende uit een verrassende hoek komt. Echter is die hoek maar bar slecht gemotiveerd.

Tuurlijk zijn er wel wat aanknopingspunten, zo zou er van alles gebeurd kunnen zijn, waardoor ze (de teef van het spel, en zus van het hoofdpersonage) is doorgedraaid. Bijvoorbeeld toen ze onder dwang diende bij de Yakuza. Of zou Rei (zo heet de trut) door jaloezie van het pad zijn geraakt toen haar broer verliefd was geworden? Beide theorieën zijn verreweg te slap en geven echt niet de aanleiding tot de horror, waaronder de massamoorden, waar deze opperbitch toe in staat is gebleken.

En dat vind ik knap zonde. Want er wordt wel uitgebreid geïnvesteerd om Rei als onschuldig kind te tonen, en ook de band die ze met haar broer heeft wordt goed uitgelegd. Verder klopt wat ze doet ook gewoon niet, als haar doel zou zijn gelukkig te zijn samen met geliefde broer Takeshi Kovacs, wat ze constant verkondigd. Waarom is het enige wat ze doet hem tegen zich in het harnas jagen? Dus, hier is de serie in mijn beleving in gebreke gebleven.

De algemene boodschap komt wel aan. De toekomst is, net als Rei, akelig in onmenselijkheid. Het is een tijd waarin de mensheid ten onder zal gaan als gevolg van diens eigen uitvindingen omdat zij simpelweg niet humaan genoeg zijn de verantwoordelijkheden hiervoor te dragen. Door een ernstig gebrek aan normen en waarden, en respect voor het leven, is het leven zelf toch onmenselijk geworden.

Je kunt er dus maar beter niet op gaan zitten wachten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht