The End of the F***ing World - Valse start… en af…

The End Of The F***king World op Netflix is in eerste instantie een zwarte comedy over de roadtrip van tiener-karikaturen James en Alyssa. Om je kapot te lachen. Maar gaandeweg transformeert het in een ware tragedie die je letterlijk naar de strot grijpt.

SPOILERS

James maakt dieren dood en is er zelf van overtuigd dat hij een psychopaat is. Wie ben ik dan om daaraan te twijfelen? Zijn grote doel in het leven is een mens omleggen en dat moet dan de onsympathieke Alyssa worden. Ze steelt, is luidruchtig, onbeleefd en maakt dingen stuk. Echt iemand om op afstand te houden.

Alyssa zet James aan tot vreselijks, zoals het stelen van zijn vaders auto, gewoon om te kijken of het lukt. James, die de ideale situatie hoopt te creëren om haar van kant te kunnen maken, volgt gretig de orders op. Gelukkig is het allemaal zo verschrikkelijk om te lachen, anders zou het echt té sadistisch zijn...

Genadeloos werken ze zich in de nesten en hoewel de gecreëerde situaties hilarisch van absurditeit zijn, vergaat het lachen je wel even wanneer blijkt dat James al op heel jonge leeftijd getuige is geweest van zijn moeders zelfmoord. En ook wanneer blijkt dat Alyssa als klein meisje al door haar flierefluiter-vader in de steek gelaten is terwijl haar keeping-up-appearances-moeder maar doet alsof er niks aan de hand is.

James is helemaal geen psychopaat, maar in de war en beschadigd, waarbij zijn vader, met de beste bedoelingen, helaas een verkeerd plan van aanpak heeft gevolgd. Alyssa is ontspoord, maar ja, wanneer er geen begrip van moeder is, die dan ook nog de catastrofale fout maakt de andere kant op te kijken wanneer haar stiefvader blijkbaar overal recht op denkt te hebben, dan is dat Alyssa zelf niet kwalijk te nemen.

Eigenlijk is het onmogelijk om niet aan hun kant te staan en uiteindelijk ben ik zelfs van ze gaan houden. En dat is wel zo subtiel gegaan, terwijl juist niets in deze serie subtiel te noemen valt en dat wat je te zien krijgt vooral om te provoceren of shockeren lijkt, dat ik geen idee heb wanneer dat nu precies gebeurd is. Uiteindelijk snakte ik in ieder geval ernaar dat ze eens een echte helpende hand toegereikt zouden krijgen.

Die leek daar ook even te komen in de vorm van de vader van Alyssa, maar wanneer hij haar toch weer in de steek laat kun je rustig in huilen uitbarsten, want dat is echt te wrang.

The End Of The F***ing World gaat dus over meer dan de onder-het-vergroot-glas-gelegde tiener-personages die hun eigen glazen ingooien volgens het er-is-geen-weg-terug-principe. Overdreven, absurd, uitvergroot en gekarakteriseerd jazeker, maar het gaat ook over de gevolgen wanneer er twee een wel heel valse start in het leven maken en hoe snel je dan wel niet af bent.

Ready, set, gone...

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs?

Volg me dan op Facebook en Insta.

Dit artikel delen? Maar natuurlijk:

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht