Fargo seizoen 3 - Driewerf hoera!

Al het goede komt in drieën hoor je wel eens.

 

Die vlieger gaat volgens mij ook op voor Fargo seizoen 3, want na een geweldig eerste, een in mijn beleving wel iets te druk maar nog steeds ruim boven gemiddeld tweede, staat er op Netflix het briljante derde seizoen van deze verrassende doch vertrouwd-voelende zwarte komedie. 

Het verhaal dat uiteraard garant staat voor absurde situaties, ruim voldoende misverstanden, en alom tragische voorvallen tijdens de koude winter van Minnesota in een plaatsje waar men normaliter de achterdeur niet eens op slot draait, komt ook in drieën.

SPOILERS - SPOILERS - SPOILERS

1. Het begint met het kwade bloed dat er is gezet tussen de gebroeders Stussy vanwege de wat oneerlijke verdeling van de erfenis van hun vader. Emmit, de oudste broer en de zogenaamde mazzelaar van de twee, is er rijk van geworden. Zijn jongere broer Raymond had de pech en gaat door het leven als een ‘loser’.

Maar er is zat liefde tussen deze broers en ondanks dat Emmit echt wel een lul is geweest, kon ik hem zeker niet haten. Dat Raymond toch ware liefde vindt wanneer hij Nikki Swango via zijn werk als reclasseringsambtenaar als cliënt krijgt (waar hij ook de liefde voor Bridge meedeelt...) is onethisch maar toch fijn, maar het is misschien niet voor Rays bestwil dat ze hem opjut “te pakken waar hij recht op heeft”. Of nou ja, het draaft allemaal een beetje door...

2. Ondertussen krijgt Emmit juist mijn medelijden omdat hij geconfronteerd wordt met een veel serieuzere dreiging dan die van zijn broer en schoonzuster in de vorm van V.M. Varga, de aan boulimia lijdende smeerlap die Emmits leven binnendringt, zijn geld verduistert en andere illegale praktijken opzet terwijl hij met een stalen tandenstoker in zijn verzuurde gebit zit te prikken. Getver.

Hiermee is Fargo drie er zeker in geslaagd een onuitstaanbare schurk neer te zetten. Want terwijl je eigenlijk niet echt weet wat hij nou precies zit te doen of waarom hij zit te doen wat hij zit te doen, behalve dat het gaat om iets met sluizen en illegale bankrekeningen of zo, is het zo duidelijk dat hij door en door slecht is dat zijn acties ook helemaal geen uitleg of context nodig hebben. Hij is gewoon fout, klaar.

3. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, want hoe anders, wordt niet Emmit, maar een man met dezelfde achternaam per ongeluk dodelijk slachtoffer van het (in oorsprong natuurlijk veel onschuldigere) plan van Nikki en Ray. Maar doordat deze misstap moet worden rechtgezet, wordt de volgende alweer uitgelokt. Bovendien is de per abuis vermoorde Stussy de stiefvader van Gloria Burgle, een intelligente agente die het zaakje verdacht vindt en een onderzoek start.

Dat is volgens mij helemaal des Fargo’s, dat de lokale agente die alle eindjes aan elkaar knoopt (en het is me toch een zooitje geworden), en almaar wordt tegengewerkt door haar incompetente baas. Ik heb zo intens met haar meegeleefd en gehoopt dat de waarheid boven tafel zou komen en dat ze hiervoor geprezen zou worden, ondanks dat ik ook wel wist dat die kansen om en nabij nihil waren...

Daarom is het eigenlijk wel schofterig te noemen dat de makers ons met een cliffhanger hebben laten zitten tussen Gloria en V.M. Varga. Aan de ene kant denk ik, Gloria is geen bluffer dus die wint dit potje, maar die Varga lijkt zeker onmeetbare macht te bezitten en wellicht onschendbaar te zijn. Bovendien ligt het volgens mij niet in de sfeer van de serie dat credits toekomen naar wie ze eigenlijk verdiend heeft…

Dat zou toch te on-tragisch voor een Fargo zijn. 

 

Lijkt mij...

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht