The Get Down - Nog nooit zulke moddervette kitsch gezien

Het contrast van een romantisch sprookje dat zich afspeelt in hellhole the Bronx, in het New York van de jaren zeventig, komt al meteen aan als een ros in je gezicht waardoor je niet meer de andere kant op kan kijken. Het lijkt niet te rijmen, maar het is toch gelukt, een bijna musical gedreven klef liefdesverhaal over onder andere de opkomst van de hiphop en het leven in the Bronx.

The Get Down van Netflix, lees erover op de dramaserie blog op www.studiolasogne.nl

De filmische wereld die is gecreëerd rondom de jongens van de The Get Down, is gebouwd op de geschiedenis van de Bronx en gebruikt daarbij (schitterend) archiefmateriaal van New York uit de jaren zeventig. Graffiti, branden, disco, de metro, enzovoorts. Maar deze serie is nog veel meer dan alleen een wereld uit een andere tijd.

Waanzinnig veel karakters met allemaal hun eigen sores, maar zonder dat de absolute chaos uitbreekt, zijn ze allemaal onderdeel van het grote verhaal, de rode draad die The Get Down vertelt. Stuk voor stuk lijken ze wel karikaturen, van striphelden met of zonder superkrachten of juist weer van zichzelf. Sommige gaan helemaal over de top en ogen als too much en van plastic, anderen juist oprecht en integer. Maar zeker niet nep, sommige karakters stellen eigenlijke historische figuren voor. Grandmaster Flash bijvoorbeeld of Ed Koch.

Het geheel is een soort surrealistische setting die regelmatig doet denken aan een enorme videoclip, mede ook door de te gekke, ritmische en climaxerende parallelmontages. Natuurlijk zit er veel muziek in aangezien een hoofdthema de opkomst van de hip hop is, maar er gelden in The Get Down gewoon andere regels dan in een gebruikelijke dramaserie. En dat terwijl het verhaal juist weer wel helemaal chronologisch wordt verteld!

Het gaat trouwens ook helemaal niet alleen over muziek. Maar ook over vechten, je hoofd boven water houden, je droom achterna jagen, hoop, liefde en het beste er van maken. Het is om bij te swingen, te lachen en het is om bij te janken. En bleek in mijn geval ook nog leerzaam.

The Get Down is de Bronx in andere tijd én in het ultieme Baz Luhrman-universum. Een soort moddervette kitsch die je raakt, vermaakt en die je aan het denken zet. Ik heb nog nooit eerder zoiets gezien.

The Get Down is a bad mother *scratch* *scratch*

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht