Off topic - Over Piet, Pino en tradities

Ik zal maar meteen uit de kast komen: ik geloof in Sinterklaas.

Pieten discussie, lees er over op de blog op www.studiolasogne.nl

Als kind al vond ik het al het leukste feest van het jaar, leuker dan mijn verjaardag. Nu, als groot mens, beledigende gedichten, smerige surprises en Sinterdobbelspelletjes, ben er dol op. Regelmatig heb ik verkleed als Piet rondgehuppeld en met eten naar kinderen of gehandicapten gegooid. Als de pepernoten ergens in mei in de schappen liggen, dan ben ik zo’n idioot die ze ook koopt en op tafel zet. En als dat nog niet erg genoeg is, heb ik ook nog meer dan eens meegewerkt in de Sinterklaasindustrie en dus het lef gehad geld te verdienen aan die commerciële Sinterklaas-mania.

En met de grootste pret. Maar nu is alles anders. Het gaat niet eens meer om pret. Tegenwoordig ben voor ben je voor of tegen Piet. Principieel. 

Tsja, is er tijdens het voorliegen van kinderen over een man van 300 jaar oud die te paard de daken van het hele land over gaat met zijn Pieten en cadeaus door de schoorstenen gooit wel plek voor principes? Volgens mij niet. Dus zeg het maar, Piet groen, paars, geel verven? Kunnen we ondertussen doorgaan met wortels in schoenen stoppen en de kalender die we van de Chinees hebben gekregen inpakken voor het Sinterdobbelspel. Iedereen blij. 

Maar dat is blijkbaar te simpel. Sinterklaas met een zwarte Piet, dat is de traditie. Dus niet geel of paars maar zwart. Ja, okay, zwart is de traditie,  maar wat zou dat eigenlijk?

Ik kijk wel eens met mijn dochter Sesamstraat en merk dan op dat Pino ‘de verkeerde stem’ heeft. Iedereen van mijn leeftijd weet precies wat ik bedoel. De ‘echte’ Pino klinkt  namelijk echt heel anders. Maar wat blijkt, mijn dochter van 15 maanden kan het niet interesseren dat de Pino uit de jaren tachtig anders klinkt dan de Pino die ze nu op uitzending gemist kijkt. Ik denk zelfs dat zij net zoveel van Pino houdt als ik destijds van (de echte) Pino deed.

Is het dan ook niet heel aannemelijk, dat zij ook net zoveel van Piet kan houden als deze mintgroen of turkoois is? Helemaal wanneer ze daarbij ‘als vanouds’ wordt volgepropt met lekkers en kado’s? Dat komt echt wel goed, daar ben ik niet bang voor.

Waar ik wel bang voor ben is dat wanneer Piet niet rap wordt aangepast dit uiteindelijk ten koste zal gaan van het hele Sinterklaasfeest. Dat de zotheid helemaal wordt vervangen met meningen over tradities en principes of gevoelens van ongemak waardoor uiteindelijk niemand nog zin heeft om het te vieren. En dat zie ik liever niet gebeuren, want behalve dat ik me zelf met plezier verdiep in beledigende rijmelarij popel ik om het feest aan mijn dochter mee te geven.

Natuurlijk mist zij het niet wanneer ze het nooit zou meemaken, ze is tenslotte pas 15 maanden. Maar ik zou het zelf zo ontzettend leuk vinden om over een paar jaar wel de briefjes en verlanglijstjes uit haar schoen te vissen en op de deur te bonzen terwijl zij bij de centrale verwarming de longen uit haar lijf staat te zingen….

Dus omwille van het behoud van het Sinterklaasfeest, en daarbij mijn eigen pret, hoop ik dat Piet snel een andere kleur krijgt. Traditioneel gezien zou oranje een goede keuze kunnen zijn.

Hebben we in tegenstelling tot het EK in Frankrijk toch nog iets van die kleur om toe te juichen.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Denny Crane (woensdag, 19 oktober 2016 19:57)

    Ik ben ook dol op sinterklaas, en op marsepein, vooral op marsepein denk ik, en chocolade, en pepernoten, oh en had ik al marsepein gezegd?

  • #2

    Alexis (zondag, 27 november 2016 20:48)

    Ja!

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht