Thirteen Reasons Why - FML 4-ever

Aanvankelijk vroeg ik me nog af of ik me wel zou kunnen interesseren voor een high school-serie met tieners en hun sores, maar dit is de eerste keer geweest sinds Making a Murderer dat ik, mede door de twee mega-binge-factoren van deze serie, als een zombie met immer gespannen empathie-spier voor de tv heb gezeten.

 

Door Thirteen Reasons Why, de Netflix Original, realiseer of herinner me nu wat een zware taak opgroeien eigenlijk is en dat we sowieso allemaal een beetje op elkaar moeten letten, want het zou zomaar kunnen dat er iemand naast je in de put zit.

Thirteen Reasons Why gaat over de 13 redenen waarom Hannah Baker zichzelf van het leven heeft beroofd, hoe de verwarde Clay het ervaart om die 13 redenen te ontdekken en hoe deze 13 redenen zelf hiermee omgaan.

<<<< SPOILERS >>>>

Voor Hannah’s overlijden heeft ze een serie tapejes aka cassettebandjes* ingesproken. Op elke kant van een tapeje wijst Hannah met postmortum vingertje een medeplichtige aan die haar tot zelfmoord heeft gedreven. Alle schuldigen moeten de tapes luisteren en daarna doorgeven aan de volgende reason why. Hierdoor worden de redenen met hun neuzen op de feiten gedrukt en worden ze ook meteen van elkaars daden op de hoogte gesteld. Heftig hé?

Het begint als Clay (tapeje 6 kant A) de doos met tapes in bezit krijgt en zich een beeld begint te vormen door wat Hannah te melden heeft. Dit doet hij door ook zijn eigen herinneringen aan te spreken en in te leven in wat Hannah allemaal zegt. Heden, verleden en verhaal op de tapes gaan vloeiend in elkaar over waardoor wat er aan de hand is, luid en duidelijk, in detail, maar zonder belerend te zijn wordt verbeeld.

Ik ging echt helemaal met Clay mee. Hij is leuk, geestig en intelligent. De conversaties uit het verleden tussen hem en Hannah zijn zo aandoenlijk en het is duidelijk dat hij juist grote waardering voor haar had. Dat is ook niet gek, ze is hartstikke grappig en gevat en uiteraard ging ik ook helemaal met haar mee. Waarom zou zo'n leuk en slim meisje zich uiteindelijk (in godsnaam) van het leven gaan beroven? Dat was binge-factor één.

Het luisteren van de tapes valt Clay zwaar en terwijl hij al worstelde met de dood van een vriendin, blijkt ook nog dat hij een van de redenen van die dood is. Wat zou hij nou (in godsnaam) gedaan kunnen hebben om op zo’n bandje te belanden? En dat is twee… Nee, serieus, wat zou Clay, die ontzettende lieverd met prima muzieksmaak in go-des-naam gedaan kunnen hebben? Die vraag is voor mij gekmakend geweest.

Er wordt nog even gehint dat er iets zou zijn met zijn psychische gezondheid, maar wanneer blijkt dat hij niets verkeerds heeft gedaan maar wat hij deed wel een zeer grote rol speelde in het toen nog leven van Hannah, voelde ik me echt enorm opgelucht.

Niemand op de tapes had het ook echt op Hannah voorzien hoewel wel blijkt dat de jongens eens echt normaal tegen de meisjes moeten gaan doen en dat de meisjes per direct dat cheerleading zouden moeten boycotten. Noem het toeval, samenloop van omstandigheden en een stel egoïsten die hun daden, niet hebben (willen) overzien of de moeite hebben genomen om na te denken over de gevolgen ervan. 

En dat maakt het echt zeer wrang, want als de niet echt slechte mensen het elkaar al te moeilijk maken, hoe kunnen die zich dan tegen de wel echt slechte mensen zoals bijvoorbeeld opperlul Bryce Walker weren?

Thirteen Reasons Why vertelt op een hele mooie en meeslepende manier dat je dus niet persé een lul hoeft te zijn te zijn om wel zo over te komen. En dat je dan dus ook verkeerd bezig bent. De boodschap simpel in zijn eenvoud: laten we in godsnaam lief zijn voor elkaar.

*Voor wie wat later is geboren dan ik zelf: een cassettebandje is een bandje dat zich laat afspelen in een cassettedeck waarop in mijn geval ‘overgetapete’ muziek stond. Veel auto's hadden een ingebouwd cassettedeck en fietsen deed je niet zonder walkman, wat eigenlijk dus een bikeman was maar dat terzijde. Hier kon je ze in ieder geval ook mee beluisteren. Met je cassettedeck, kon je vaak ook zelf opnames maken die dan weer te beluisteren waren (tot het tapeje knapte) zoals bijvoorbeeld Hannah in Thirteen Reasons Why heeft gedaan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Meer Studio Lasogne...


Op de teksten en afbeeldingen van deze site berust auteursrecht